Persbericht

MADE IN SCOTLAND FESTIVAL 2019

Dans, theater en muziek van het “Edinburgh Fringe” festival naar Brussel

Zes optredens op zes iconische Brusselse locaties

Het “Made In Scotland” festival brengt zes dans-, theater- en muziek-uitvoeringen naar Brussel, gekozen uit werk gepresenteerd op het “Edinburgh Fringe” festival. Gefinancierd door de Schotse overheid en gepresenteerd op 6 verschillende partnerlocaties gedurende 11-14 juni, probeert het festival de hand uit te reiken van Schotland naar Europa, met als doel om culturele samenwerking, uitwisselig en betrokkenheid aan te moedigen. Het festival biedt het publiek de mogelijkheid om voorstellingen te zien die gaan van het intieme, provocerende, uitnodigende en het suggestieve tot het radicale, het relevante en het vermakende. Alle evenementen zijn gratis.

Fiona Hyslop, Minister van cultuur, toerisme en buitenlandse zaken heeft gezegd:

“Het ‘made in Scotland’ festival is een feest en een symbool van de intentie van Schotland om cultureel verbonden te blijven met onze vrienden in de Europese Unie en de bredere internationale gemeenschap. Door met het ‘Made in Scotland’ festival een voorproefje van de Fringe naar Brussel te brengen, zal een veel breder publiek te zien krijgen dat Schotland gastvrij is en zeer open staat voor zakelijke en culturele samenwerking met andere landen. De Schotse overheid heeft ‘Made in Scotland’ al 11 jaar ondersteund op het Fringe festival, en stelt daarmee het allerbeste wat Schotland te bieden heeft in muziek, theater en dance tentoon, terwijl het nationale en internationale mogelijkheden biedt aan artiesten om op tournee te gaan.”

Shona McCarthy, voorzitster van de Edinburgh Festival Fringe Society, heeft gezegd:

“De ‘Edinburgh Festival Fringe Society’ is zeer verheugd deze mogelijkheid te hebben om een selectie van in Schotland gemaakte werken te kunnen presenteren en te kunnen samenwerken met zoveel locatiepartners in Brussel. Het Made in Scotland festival gaat er absoluut over om het beste van het Schotse dance, theater en muziek dat al te zien is geweest op de ‘Fringe’ in Edinburgh, aan te bieden aan een nieuw publiek hier in Brussel. Het gaat er ook over, wat misschien nog wel belangrijker is, om het vermogen van cultuur om mensen over grenzen heen te verenigen, te verbinden en mogelijkheden voor de toekomst te bieden, te vieren."

In I Could Go On Singing (Over The Rainbow), creëert performancekunstenaar FK Alexander, met live begeleiding van de in Glasgow gevestigde noise-band Okishima Island Tourist Association, een luide, maar liefdevolle interactieve ervaring van onverdeelde aandacht en intimiteit, gepresenteerd in een performance van drie uur. "Niets zal je echt kunnen voorbereiden op de emotionele impact en intimiteit." Lyn Gardner, The Guardian

Robbie Synge's choreografie in Douglas concentreert zich op het werken met een aantal eenvoudige voorwerpen die in de theaterruimte te vinden zijn, en onderzoekt de verbindingen van het lichaam met onze fysieke omgeving. Bij momenten zowel  delicaat als dramatisch, bevat het werk vele verrassingen, vaak gedefinieerd door de objecten zelf.

'... een choreografie van oorzaak en gevolg, een solo die gaat van een bravoure sluwheid tot iets onverwachts aantastend, grenzend aan het catastrofale ...' ★★★★ The Herald

Met muziek gaande van Kylie Minogue tot Nick Cave gingen Gary Gardiner en Ian Johnson, Schotlands toonaangevende door een leerstoornis geaffecteerde artiest, de dansvloer op in Dancer door 21Common. Uitdagend, compromisloos en hilarisch, stelt Dancer je in staat een kijkje te nemen in wat maakt dat dance hen het meest tot leven wekt.

'Stijlvol en delicaat ... zo'n mooie compositie' ★★★★ The Guardian

Geschreven en uitgevoerd door de legendarische transgender toneelschrijver, performer, dichter en trotse vader en grootmoeder Jo Clifford en gepresenteerd door Queen Jesus Productions, combineert The Gospel According to Jesus Queen of Heaven theater met vertelkunst, gesproken woord en uniek ritueel op een manier die, volgens één toeschouwer, "iedereen zich gezegend” laat voelen.

"Toegewijd mededogen drijft deze fantasierijk geënsceneerde en vaak uitdagende bezinning over betrokkenheid, vervolging en vereenzelviging." ★★★★ The List


Geïnspireerd door de verhalen van gewetensbezwaarden die weigerden te vechten tijdens de Eerste Wereldoorlog, weeft prijswinnende componist en gitarist Graeme Stephen in het krachtige Letters for Peace muziek, gesproken woord en beeld samen om zich te engageren met de publieke perceptie van oorlog, met aandacht voor de opofferingen die bezwaarden gemaakt hebben in naam van de vrede.

“Stephens gedurfde tekst en zijn ambitie om conventionele lyriek te doen samengaan met geluidsexperimenten zorgen voor een meeslepende ervaring.” The Scotsman


The Tailor of Inverness van Dogstar Theatre Company is een onvergetelijk verhaal over ontheemding en overleving in het door oorlog verscheurde Europa. De voorstelling is een krachtige en ontroerende allegorie voor alle oorlogsslachtoffers, even relevant vandaag als ooit tevoren.

"... vat de gevolgen van oorlog op individuen, gezinnen en samenlevingen op briljante wijze samen ... Naarmate de waarheid steeds minder zeker wordt, wordt de brekende invloed van de oorlog tastbaarder, en krijgt dit ontroerende persoonlijke verhaal het grote metaforische gewicht van de geschiedenis van de 20e eeuw. Dit alles met live begeleiding door snaarinstrumenten." The ListHet Made in Scotland festival zal een ‘Festival Hub’ voorzien in Saint-Géry waar de hele week door overdag lezingen, workshops en evenementen zullen plaatsvinden, en waar na elke show ontmoetingspunten, bijeenkomsten en drinks zullen georganiseerd worden ‘s avonds en tot diep in de nacht; een afsluitsfeest zal worden gehouden op de nieuwe locatie van Recyclart.

Het Made in Scotland Festival wordt mogelijk gemaakt door financiering van de Schotse overheid en presenteert werk dat eerder werd getoond door het Made in Scotland-programma. Het Made in Scotland-programma is een georganiseerde tentoonstelling van theater, dans en muziek dat elk jaar wordt gepresenteerd op het Edinburgh Fringe festival. In de afgelopen tien jaar heeft Made in Scotland op de Fringe meer dan 200 vertoningen gehad en heeft het meer dan 85 producties mogelijk gemaakt om 39 landen over de hele wereld te bezoeken. Het Made in Scotland festival zal een presentatie van 6 van deze shows voor het eerst laten plaatsvinden in Brussel. Het Made in Scotland-programma wordt mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen de Edinburgh Festival Fringe Society, Creative Scotland, de Federation of Scottish Theatre en het Scottish Music Centre en wordt ondersteund door het Festivals Expo Fund van de Schotse overheid.

Voor persinlichtingen: Noor Van der Poorten - noor@beculture.be

Praktische informatie

Made in Scotland festival

Wanneer: 11 tot 14 juni 2019

Waar: Verschillende locaties in Brussel (Halles Saint-Géry, De Kriekelaar, Beursschouwburg, Théatre de la Vie, Zinnema, Recyclart)

Gratis toegang

madeinscotlandfestival.com     

edfringe.com