Programma

Ontdek het programma van Made in Scotland Festival. Dans, theater en muziek van Edinburgh Festival Fringe in Brussel. 6 voorstellingen, 1 feest, 1 festivalcentrum, alles gratis.

 

 

DANCER DOOR 21 COMMON

Dinsdag 11 juni 2019 om 20:00
De Kriekelaar

Engels, met Franse en Nederlandse ondertitels

Photography: Niall Walker

Photography: Niall Walker

 

Je kan niet dansen als…
Je er niet goed uitziet
Je blind bent, doof of stom
Je verlamd bent aan beide benen of aan armen en benen, je een visuele handicap hebt of kleurenblind bent
Je een idioot bent, dement, ziek, dom of een leeghoofd
Breng je tijd dan liever door met kijken naar de meesters.
De talenten.
Zij die weten.
Zoals wij.

Ian Johnston – Schotlands meest vooraanstaande kunstenaar met een leerstoornis – en Gary Gardiner bestormen het podium met deze vaak uitdagende, compromisloze en hilarische zoektocht naar wat het echt betekent om een 'danser' te zijn. Met een zinderende geluidsband, die voortdavert van Kylie naar Nick Cave, proberen ze te begrijpen hoe dans hen springlevend doet voelen. Verwacht onbeschaamd geduw en gestoot… en totale stilte. Na de voorstelling volgt een interview met Ian Johnston en Gary Gardiner.

“Naar Ian kijken, terwijl hij toont hoe dans je leven in kan blazen, is puur genot.” The Skinny

Biografie

21Common is een collectief voor en door artiesten, dat ontstaan is uit een vriendschap en een samenwerking tussen Gary Gardiner, Lucy Gaizely, Ian Johnston, Louise Irwin en Adrian Howells. 21Common wil met radicale kunst persoonlijke en maatschappelijke veranderingen in gang te zetten.

https://21common.org/dancer

 

 

THE TAILOR OF INVERNESS VAN DOGSTAR THEATRE COMPANY

Woensdag 12 juni 2019 om 19:00
beursschouwburg

Engels, met Franse en Nederlandse ondertitels

Photography: Lawrence Winram

Photography: Lawrence Winram

 

De verbluffende voorstelling van Matthew Zajac over zijn Poolse vader bracht meer dan 36.000 toeschouwers in vervoering, op prestigieuze theaterlocaties in steden zoals New York, Adelaide, Kiev, Malmo en Berlijn, maar net zo goed in piepkleine dorpsfeestzalen. Een zeldzame kans om dit onvergetelijke en ontroerende verhaal te zien, over ontheemding en overleving in een Europa dat geteisterd werd door oorlog, een krachtige allegorie voor alle oorlogsslachtoffers.

Geschreven & vertolkt door Matthew Zajac
Met Jonny Hardie/Gavin Marwick op viool
Een regie van Ben Harrison
Ontworpen door Ali Maclaurin
Muzikale regie door Jonny Hardie & Gavin Marwick

Winnaar van een Scotsman Fringe First en de Stage Best Solo Performer Award tijdens Edinburgh Fringe van 2008.

“Een briljante weergave van de manier waarop oorlog inslaat op individuën, gezinnen en samenlevingen.” The List

Biografie

Dogstar Theatre Company is een theatergezelschap, gevestigd in de Schotse Highlands bij Inverness, een van Europa's snelst groeiende kleine steden. Dogstar creëert nieuwe voorstellingen van schrijvers uit het noorden van Schotland en gaat ermee op tournee doorheen Europa. Het gezelschap wil zijn publiek boeiend en onderhoudend theater aanbieden dat het nieuwe en het traditionele, het klassieke en het experimentele combineert. Daarvoor doet het beroep op zijn ervaring en op innovatie. Na de vroege tournees in de Highlands toert het gezelschap nu ook door het Verenigd Koninkrijk en zelfs internationaal, met meer dan 170 voorstellingen buiten Schotland sinds 2009.

Artistiek directeur Matthew Zajac is auteur van en performer in The Tailor of Inverness en won de Stage Award for Best Solo Performer tijdens de Edinburgh Fringe 2008, alsook de Best Actor Award tijdens de Critics' Awards for Theatre 2009 in Schotland, een Schotse Fringe First en de Holden Street Theatres Award.

http://www.dogstartheatre.co.uk/the-tailor-of-inverness.html

 

 

LETTERS FOR PEACE VAN GRAEME STEPHEN

Woensdag 12 juni 2019 om 21:30
beursschouwburg

Engels, met Franse en Nederlandse ondertitels

Photography: Douglas Robertson

Photography: Douglas Robertson

 

Geïnspireerd door de verhalen en brieven van gewetensbezwaarden die weigerden om te vechten tijdens de Eerste Wereldoorlog, verweeft de krachtige vertolking van gelauwerd componist en gitarist Graeme Stephen muziek, woord en beeld om in gesprek te gaan met de publieke perceptie van oorlog. Hij licht de offers uit die bezwaarden brachten in naam van de vrede.

Met de bekroonde Shetlandse violist Chris Stout, Patsy Reid op viola, Alice Allen op cello, zang van Lizabett Russo en de stem van Nitai Levy.

“Stephens gedurfde tekst en zijn ambitie om conventionele lyriek te doen samengaan met geluidsexperimenten zorgen voor een meeslepende ervaring.” The Scotsman

Biography

Graeme Stephen werd geboren in Aberdeen, Schotland en speelt gitaar sinds zijn negende. Vandaag leidt hij en draagt hij bij aan een veelvoud van muziekprojecten in Schotland en in het buitenland en bespeelt hij daarbij een brede waaier aan stijlen, van vrije jazzimprovisaties tot Schotse folk. Stephens talent voor improvisatie en compositie is onovertroffen en maakt hem tot één van Schotlands meest opwindende en wonderbaarlijke muzikale talenten.

http://www.graemestephen.net/

 

 

THE GOSPEL ACCORDING TO JESUS, QUEEN OF HEAVEN VAN QUEEN JESUS PRODUCTIONS

Donderdag 13 juni 2019 om 20:00
Théatre de la Vie

Engels, met Franse en Nederlandse ondertitels

Photography: Aly Wright

Photography: Aly Wright

 

“Ik schreef dit stuk als protest tegen de vooroordelen en discriminatie die transvrouwen en -mannen ondergaan; om hun aanwezigheid op deze aarde te vieren en de gedeelde menselijkheid van iedereen te bevestigen. Ik ben zo trots op alles wat het teweegbrengt om de levens van transgenders te veranderen.” Jo Clifford

Geschreven en vertolkt door de legendarische transgender theaterauteur, vertolker en dichter Jo Clifford en geregisseerd door Susan Worsfold.  

Deze unieke en buitengewone voorstelling vermengt theater met vertelkunst, spoken word en rituelen op een manier die iedereen, volgens een toeschouwer, “met een gezegend gevoel achterlaat”.

Vervoeg Queen Jesus voor een revolutionair queer ritueel, waarin brood gebroken wordt, wijn gedronken en vertrouwde verhalen opnieuw verbeeld worden door een transgender Jezus.

“Herbevestigt het fundamentale recht van iedereen op een leven dat vrij is van discriminatie & vooroordelen” Lyn Gardner, The Guardian

Biografie

Jo Clifford is een toneelschrijver, dichter en performer uit Edinburgh, en ook een trotse vader en grootmoeder. Ze schreef meer dan 90 theaterstukken die in de hele wereld opgevoerd worden. Susan Worsfold is een bekroonde theaterregiseur, die zich specialiseert in de vocale techniek Nadine George Voice Work. Ze is één van de 14 geäccrediteerde leraressen wereldwijd en geeft stemworkshops in Schotland, Frankrijk, Beiroet en Brazilië. Samen met producent Annabel Cooper zijn zij de oprichters van Queen Jesus Productions.

Tien jaar na haar controversiële première in 2009 keert Queen Jesus terug naar de plaats van de eerste optreden: het Tron Theatre in Glasgow. Een week lang viert ze er haar jubileum met een programma van viering, performance, activisme en reflectie. Het stuk heeft de afgelopen tien jaar een ongelooflijke reis achter, die gepaard ging met uiteenlopende reacties. Van haat en kritiek tijdens massaal protest buiten de Tron in 2009 tot honderden uitverkochte voorstellingen in het Verenigd Koninkrijk en Brazilië en de creatie van een Braziliaanse productie, die uitgroeide tot de meest besproken voorstelling van het land en het epicentrum werd van de strijd tegen censuur en onverdraagzaamheid.

www.queenjesusplays.org

 

 

DOUGLAS VAN ROBBIE SYNGE

Vrijdag 14 juni 2019 om 20:00
Zinnema

Zonder tekst

Photography: Sara Teresa

Photography: Sara Teresa

 

Douglas is een uitvergrote kijk op de verhoudingen van het lichaam tot onze fysieke omgeving. Er is een verlangen naar sensaties, verbondenheid en levenslust, tussen pijn en genot, zonder alleen te zijn.

Douglasgaat aan het werk met eenvoudige voorwerpen die hij in de theaterruimte vindt. Allerlei verbanden komen aan het licht terwijl hij het potentieel van de voorwerpen aftast. De verbondenheid van het lichaam en de decorstukken openbaart zich. Terwijl deze handelingen zich ontvouwen, bij momenten vederlicht en broos, dan weer zwaar en dramatisch, kunnen de vertolker noch het publiek met zekerheid zeggen waar ze zullen op uitdraaien. Het werk herbergt heel wat verrassingen, die vaak bepaald worden door de voorwerpen zelf.

“Laat je helemaal ontroerd en betoverd achter” Julia Carruthers, directeur van het Dublin Dance Festival

Biografie

Robbie Synge studeerde wetenschappen maar maakt nu voorstellingen, films, voorwerpen en andere dingen die geworteld zijn in een choreografische manier van denken over het lichaam en zijn raakpunten met mensen, voorwerpen en de natuurlijke en gemaakte omgeving. Hij woont in een klein dorp in de Cairngorm Mountains in Schotland en werkt nationaal en internationaal.

www.robbiesynge.com/douglas

 

 

(I COULD GO ON SINGING) OVER THE RAINBOW VAN FK ALEXANDER

Vrijdag 14 juni 2019 OM 21:30 - 00:30 (doorlopend)
Recyclart

Amper gesproken

Photography: Jannica Honey Photography

Photography: Jannica Honey Photography

 

Met livebegeleiding van noise-band Okishima Island Tourist Association uit Glasgow, zingt FK Alexander mee met de opname van de allerlaatste keer dat Judy Garland Over The Rainbow zong, vier maanden voor haar dood. Ga hand in hand staan met FK en kijk toe hoe anderen hetzelfde doen. Deze doorlopende performance is een intieme en interactieve live-ervaring van onverdeelde aandacht en liefde. Het is een luide, maar liefdevolle herrie.

Niets kan je voorbereiden op de emotionele impact en intimiteit” Lyn Gardner, The Guardian

Winnaar van de Total Theatre Award for Emerging Artist, Edinburgh Fringe 2016 & winnaar van de Autopsy Award, Edinburgh Fringe 2016.

Biografie

Het esthetisch gedreven werk van FK Alexander, een performancekunstenaar uit Glasgow, gaat over wonden, herstel, agressief genezen, radicaal welzijn, industrialisering en noisemuziek. Ze zet vooral haar eigen lichaam in het centrum van een geritualiseerd, levend kunstwerk dat ingebed zit in een tijd/opdracht, in vaak belachelijke pogingen om ideeën over te brengen over nieuwe taal, nieuw geweld en nieuwe liefde. FK werkt samen met een veelvoud aan livekunstenaars en noisemuzikanten en toonde werk in het Verenigd Koninkrijk, Europa en de Verenigde Staten.

http://thesickofthefringe.com/i-could-go-on-singing-over-the-rainbow

 

 

MADE IN SCHOTLAND FESTIVALCENTRUM - PROGRAMMA

Dinsdag 11 - Vrijdag 14 juni
10.00 - 01.00
hallessaintgery.be/

 

In de Sint-Gorikshallen in het centrum van Brussel trekken we de hele week ons Festivalcentrum op. Overdag bieden we er een programma aan met lezingen, workshops en evenementen. ’s Avonds, na de voorstellingen, is het Festivalcentrum dé plaats voor ontmoetingen, gesprekken en drankjes, tot diep in de nacht.

Made in Scotland Festival is verheugd om in het Festivalcentrum een reeks lezingen en workshops te organiseren waarin enkele Europese en Schotse hoofdrolspelers uit de kunstensector de huidige uitdagingen en mogelijkheden onder de loep nemen.

We zullen ook een informatiesessie en netwerkevenement organiseren voor kunstenaars en professionelen die meer willen weten over presenteren en werken op het Edinburgh Festival Fringe.

Alle evenementen vinden plaats in het Made in Scotland Festivalcentrum: Sint-Gorikshallen, Sint-Goriksplein, 1000 Brussel.

Het Festivalcentrum-programma wordt binnenkort aangekondigd.

 

 

MADE IN SCOTLAND FESTIVAL CLOSING PARTY

14(15) juni 2019 om 00:30 - 05:00
Recyclart
met AAguilAA (Vicuna, België) + Letitia Pleiades (Schotland)

 

We nodigen iedereen uit voor onze Closing Party met dj’s uit Schotland en Brussel, op de nieuwe locatie van Recyclart, om samen met ons te komen vieren.

Dj AAguilAA heeft Lissabon en Brussel als uitvalsbasis. Hij speelt metallic EBM funk, leftfield disco, acid-house, breaks en raw techno in bars en kelders, van privéfeestjes tot events in metrostations, in steden als Parijs, Milaan, Amsterdam en Wenen. AAguilAA is hoofd programmatie voor Vicuna, één van de vele nachtclubs die ontstonden als onderdeel van Los Niños.

De amorfe artistieke praktijk van Letitia Pleiades beslaat dj’en, dans, herbalisme, lesgeven en organisatie om toegang te geven tot al die dingen. Ze staat bekend om haar stevige bas-sets die even anarchistisch als onvoorspelbaar zijn en vrolijk inhameren op de dansvloer.

“Een killer dj die een frisse wind laat blazen tussen UK bass, dancehall, house en techno. Compleet anarchistisch en onvoorspelbaar.” Fielding Hope, Counterflows Festival, Glasgow

http://letitiapleiades.tumblr.com/LetitiaPleiades

Made in Scotland Festival Closing Party, met de steun van Los Niños

https://www.losninos.be/